Dostava u periodu od 1-3 dana

Online prodavnica

Plaćanje po preuzimanju paketa

Pokazuje 129–129 od 129 rezultata

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate problema sa online kupovinom, budite slobodni da nas kontaktirate.

 

Naočale za čitanje

Životna dob utiče na vaš vid kao i na ostale dijelove tijela. Kada napunite 40 godina, vaše prirodne leće postaju manje fleksibilne. Ne mogu se lako fokusirati s bližih na udaljenije objekte, kako su mogle dok ste bili mlađi. Kako vaše oči postaju manje fleksibilne, vaš vid na blizinu se pogoršava, počinjete osjećati umor ili glavobolju. To stanje se naziva presbiopija i u tom slučaju vjerojatno trebate naočale za čitanje.

 

Kako da znate da li su vam potrebne naočare za čitanje

 • Kada držite knjigu ili ostale materijale za čitanje blizu, oni izgledaju mutno te morate držati ispružene ruke kako biste videli jasno tekst
 • Imate problema s čitanjem sitnijih slova u uslovima prigušenog osvjetljenja
 • Bole vas oči kada pokušavate čitati ili obavljati radnje na bliskoj udaljenosti
 • Imate glavobolje kada pokušavate čitati

 

Kako odabrati jačinu naočala za čitanje

Odlučite li se na gotove naočale za čitanje, potražite dioptriju kojom su označene. Najmanja jačina obično je dioptrije +1.00.  Naočale za čitanje dolaze u razmaku od 0.25 i imamo ih u 13 dioptrija: +1.00, +1.25, +1.50, +1.75, +2.00, +2.25, +2.50, +2.75, +3.00, +3.25, +3.50, +3.75, +4.00.

Isprobajte više dioptrija kako biste odlučili koje vam najbolje odgovaraju. Držite tekst na udaljenosti od 35-40 cm od lica te vidite da li s naočalama lakše čitate. 

Izaberite najslabije (najmanje dioptije) naočale za čitanje koje vam odgovaraju. 

One ne ispravljaju astigmatizam ili cilindar oka (uobičajeno stanje koje uzrokuje zamagljen vid), te se ne mogu podesiti u slučaju da vam je potrebna različita jačina za pojedinačno oko.

Također, vaš vid se može mijenjati kako starite te biste mogli zatrebati nove naočale u roku od godinu do dvije.

Sunčane naočale

Najbolja zaštita od štetnog UV zračenja su kvalitetne sunčane naočale.

U uslovima urbanog života u kojem smo izloženi raznim zagađivačima, sve većim vrućinama i ultraljubičastom sunčevom zračenju, zaštita očiju nameće se kao nužnost.

UV zrake prisutne su svuda oko nas i to 24 sata na dan. Poznato je da su UV zrake iznimno štetne, one dopiru do naših očiju 365 dana u godini bez obzira da li je sunčano ili oblačno vrijeme. Zato bi sunčane naočale trebalo nositi stalno, ne samo ljeti. Zaštititi se možete nošenjem sunčanih naočala koje imaju zaštitu od ultraljubičastog zračenja.

Treba imati na umu nekoliko stvari pri izboru sunčanih naočala koje mogu kvalitetno i učinkovito blokirati štetno ultraljubičasto zračenje. Potražite naočale koje blokiraju najmanje 99% oba zračenja (UVA i UVB). Takve naočale imaju oznaku “UV 400”, što znači da štite od zračenja valne duljine 400 nanometara.

 Provjerite svoje naočale

Izborom naočala sa zatamnjenim lećama niste nužno izabrali i načale sa zaštitom od UV zračenja. Iznimno je važno da sunčane naočale imaju filtar za ultraljubičaste zrake. Tamne naočale koje ne zadržavaju UV zrake mogu samo povećati opasnost jer se iza njih zjenice šire kako bi se prilagodile smanjenoj količini svjetlosti, izlažući tako oči većoj količini opasnog UV zračenja. Imajte na umu da oči za razliku od većine drugih organa nemaju sposobnost oporavka nakon štetnog događaja.

Koju boju stakla sunčanih naočala izabrati?

Boja naočalne leće manje je važna i ona je stvar mode, a puno je važnije da postoji kvalitetna UV zaštita. Ipak, svaka boja ima svoje prednosti i preporuke kod bavljenja nekim aktivnostima, osobito sportskim:

 • siva: neutralna, omogućuje stvaran doživljaj boja, smanjuje blještanje
 • žuta/narančasta: povećava kontrast i percepciju dubine u maglovitim ili slabo osvijetljenim uslovima, čini objekte oštrijima unutra i vani, ali može uzrokovati izobličenje boje; pogodna je za aktivnosti na snijegu, za golfere i streljaštvo
 • zelena: smanjuje blještanje nudeći visok kontrast i vidnu oštrinu, smanjuje naprezanje očiju pri jakom svjetlu; za precizne sportske discipline kao što su tenis i golf

smeđa: smanjuje blještanje čineći vid jasnijim za oblačnih dana te blokirajući plavo svjetlo povećava kontrast i vidnu oštrinu, osobito kod zelene i plave pozadine; za golf, lov i vodene sportove.

Blue Cut - Zaštita od štetne plave svjetlosti

ŠTO JE PLAVO SVJETLO?

Plavo svjetlo je dio prirodnog spektra svjetla koji nam pomaže da ostanemo budni tokom dana. Zapravo, neka istraživanja su pokazala da plavo svjetlo poboljšava raspoloženje, memoriju te kognitivne funkcije.

Međutim, plavo svjetlo je također dio spektra umjetnog svjetla (high energy visible light HEV) nastao kao rezultat modernog života, te u današnjem high-tech svijetu stalno smo izloženi plavom svjetlu koje se emitira od LCD, LED ekrana, znači TV, PC, tablet, laptop, mobilni telefoni itd. Plavo svjetlo je podijeljeno u dvije kategorije: plavo-ljubičasta svjetlost (400-450 nm) i plavo-tirkizna svjetlost (450-500 nm). Studije su pokazale da je plavo svjetlo između 400-420 nm najopasnije.

Naše oči, odnosno očna leća, ne mogu sama blokirati plavo svjetlo, identificirano u spektru svjetlosti kao plavo-ljubičasto, te se ono propušta do mrežnice, koji je najosjetljiviji dio oka. Iz tog razloga, prevelika izloženost plavom svjetlu, odnosno gledanje u LCD i LED ekrane, uzrokuje umor i iritaciju očiju, glavobolje, te dugoročno može oštetiti vid.

PREDNOST PLAVE LEĆE

Istraživanja o utjecaju plavog svjetla na ljudsko tijelo pokazala su potrebu za ovakvom vrstom leće. Taj je fenomen posebno eskalirao među djecom i tinejdžerima. Prema istraživanjima, ljudi koji su dugo izloženi plavoj svjetlosti pokazuju neprekidni umor i nedostatak sna.

Zaštitna plava leća blokiraju plavo svjetlo od 450nm, te propušta ostali dio plavog svjetla. Time se u potpunosti eliminisao onaj štetni dio plavog svjetla, a pozitivni učinak te percepcija boja je ostala jednaka.

 KOJI SU RIZICI UČESTALOG KORIŠTENJA DIGITALNIH UREĐAJA


Učestalo korištenje digitalnih medija najčešće ima sljedeće posljedice:

 • Crvene iritirane oči: obično zbog gledanja u svjetlo ekrana kroz duži period.
 • Suhe oči: rezultat smanjenog treptanja. Ekrani postavljeni u razini očiju mogu uzrokovati suhoću očiju
 • Zamor oka: uzrokovan pretjeranom izloženošću plavom svjetlu i gledanjem u ekrane s malom veličinom slova i slikama.
 • Umor i pospanost: uzrokovani pretjeranim izlaganjem plavom svjetlu. Većina digitalnih uređaja emitira visoko energetsko plavo svjetlo. Obzirom da potiskuje stvaranje melatonina, plavo svjetlo utječe na mozak da bude budan i pripravan. Kao rezultat, smanjuje se pospanost (zbog promjene dnevnog ritma). Ovaj efekt je vjerojatniji kod korištenja digitalnih uređaja do kasno navečer, prije odlaska na posao (primjerice čitanje na iPadu u krevetu, gledanje TV-a do kasno navečer, provjera mobitela prije gašenja svjetla i sl.)
 • Mnogi vjeruju da pretjerana izloženost može uzrokovati odumiranje stanica mrežnice i doprinosi razvoju makularne degeneracije / žute pjege /

KOME JE NAMJENJENA PLAVA LEĆA

Zaštitna plava leća preporučuju se svim dobnim skupinama:

 • Djeci i tinejdžerima zbog povećane osjetljivosti njihovih očiju na UV i plavo svjetlo.
 • Aktivnim ljudima koji puno vremena provode na otvorenom.
 • Osobama koje više od 6 sati dnevno koriste računalo, mobilni uređaj i televizor.
 • Za starije ljude, posebno one koji su imali operaciju mrene.
Anatomske zaštitne maske

Da bi zaštitili svoje zdravlje, kao i zdravlje svih oko vas, potrebno je uvijek imati zaštinu masku za lice kako bi mogli spriječiti kapljični prijenos virusa.

Nošenje zaštitne maske za lice postalo je obaveza za sve građane Bosne i Hercegovine, gdje god da krenete iz svoga doma, a u svrhu suzbijanja širenja virusa korona (COVID- 19) koje ima i svoje zakonsko uporište. Vaše zdravlje je nama na prvom mjestu, te kao najnoviji proizvod Cvike-Online.ba u svojoj ponudi ima za Vas i višeslojne dizajnirane anatomske zaštitne maske za lice od pamuka i svile.

Kad dišemo, govorimo, kašljemo ili kišemo, velika količina kapljica oslobađa se iz sluznica nosa i usta. Većina je veličine između 0,5 µm i 12 µm, a posebno veće sadrže mikrobe. Kapljice sa mikrobima se raspršuju po zraku i slijeću na kožu, sluznicu i očne kapke obližnjih osoba, a isto tako slijeću na različite površine gdje bakterije mogu preživjeti dulje vrijeme. Uhvativši se za te površine, mikroorganizmi se mogu prenijeti putem vaših ruku na sluznicu nosa ili usta, odnosno oči, i potom ulaze u vaše tijelo.
Kako bi se zaštitili i spriječili širenje od kapljičnog prijenosa korona virusa na druge ljude, Cvike-Online.ba Vam preporučuje svoje višeslojne dizajnirane anatomske zaštitne maske, a koje su:

dezinficirane,
• višekratna upotreba,
• višeslojne (2-4 sloja) ovisno o vrsti maske,
• sastav maske: od visoko kvalitetnih prirodnih materijala kao što su: svila i pamuk,
• garancija do 200 pranja na temperaturi 90C , osim svile gdje je temperatura pranja 60C,
• jako praktične, mekane i ugodne za nošenje (što ćete vidjeti kada vam stigne na adresu),
• Svaka maska se nalazi pojedinačno upakirana u ambalaži, te je vrlo zgodna za staviti na lice, a s obzirom na razne dizajnirane modele, vjerujemo da će se mnogima svidjeti.
——————————————————————————————————————-
PRAVILA ZA KORIŠTENJE ZAŠTITNE MASKE ZA LICE

Zaštitne maska za lice se kontaminira za vrijeme i nakon upotrebe, tako da je važno sljedeće:

• operite ili dezinficirajte ruke prije stavljanja maske,
• masku ne smijete dodirnuti prstima / rukama osim dio kod postavljanja trake iza uha ili glave,
• maska treba biti postavljena pričvršćivanjem trake iza uha ili glave,
• masku nosimo tako, da pokriva nos, usta i bradu, i mora što bolje (tijesno) prilijegati obrazu i time bolje štiti,
• nakon uklanjanja maske, ponovno operemo ili dezinficiramo ruke,
• upotrebljenu masku peremo na temperaturi 90C – pamučna i temperaturi 60C – svilena.

0